Het is nogal een teleurstelling als er werk genoeg voor je is, maar je kúnt het niet. Dat overkwam de Burkinese elektricien Raphael Djiguimde een aantal jaar geleden. De goedgeluimde twintiger zat soms met de handen in het haar. Klanten kwamen wel naar hem toe, maar hij kon ze niet helpen.
Een energietransitie kennen ze niet zo in Burkina Faso. ‘Slechts één op de vijf inwoners heeft toegang tot elektriciteit’, vertelt Cees Oosterhuis (projectleider Werk en Opleiding bij Woord en Daad). ‘En dat terwijl de zon acht uur per dag schijnt’. Zonne-energie kan dus een goudmijntje zijn, zou je zeggen. Nu de ontwikkelingen op dat terrein wereldwijd zo’n hoge vlucht nemen en zóveel mensen nog geen gebruik kunnen maken van een goed stroomnet, bieden zonnepanelen ongekende mogelijkheden voor het West-Afrikaanse land. Niet voor niets neemt de vraag dan ook toe. Maar helaas, Raphael had er niks aan. Hij had niet de juiste kennis om zonnepanelen te installeren en hij moest dus zijn potentiële klanten doorverwijzen naar de concurrent. ‘In die tijd installeerde ik alleen maar 12 volt-lampen.’ Dat schuurde.
‘Raphael had genoeg klanten, maar hij kon ze niet helpen.’
Waardige baan
Via een vriend hoorde Raphael van het Job Booster-project en de opleiding tot installateur van zonnepanelen. Omdat hij tot dan toe steeds nee moest verkopen, zag hij deze mogelijkheid als een prachtige kans voor z’n eigen business. ‘Op deze manier kan ik mijn klanten behouden en meer geld verdienen.’ In de praktijk kan hij nu meer dan alleen dat. ‘Soms kan ik zelfs geld naar mijn familie sturen. Dus ik kan zeggen dat ik vooruitgang boek. Dit is een waardige baan voor mij. Ik vind dat je het moet verdienen met zweet op je voorhoofd. Dát is een waardige baan.’